Dulciurile de post nu sunt doar o alternativa pentru dulciurile clasice ( cu lapte si unt ) in zilele in care vrem sa ne abtinem de la consumul de produse de origine animala. Dulciurile de post, uneori, sunt chiar o alternativa mai sanatoasa. Daca stim sa alegem ingredientele, si nu facem compromisuri in ce priveste calitatea, atunci putem sa facem dulciuri sanatoase ce pot fi consumate chiar si atunci cand nu este post. Pentru ca sunt la fel de gustoase, doar pregatite intr-un alt fel, cu alt fel de ingrediente.
E drep ca unele ingrediente vegetale au un pret mai ridicat, dar putem sa le consumam cu moderatie si sa profitam mai mult timp de calitatea si beneficiile lor. Cartoful dulce, laptele de migdale si uleiul din samburi sunt cateva ingrediente mai putin folosite in bucataria de zi cu zi, insa sunt minunate impreuna. Briosele au primit un gust dulce, catifelat de la aceasta combinatie. Textura usor densa si stratul crocant de migdale deasupra le transforma intr-un dulce foarte bun de post – briose cu cartof dulce si migdale.
Ingrediente
150 gr faina alba
100 gr faina integrala
50 gr zahar
50 gr miere
2 lgte praf de copt
cateva picaturi esenta de portocale
1 lingurita pudra ghimbir
1/4 lingurita sare
100 gr cartof dulce piure
100 ml lapte migdale
70 ml ulei vegetal ( samburi de struguri sau nuca )
1 lingurita extract de vanilie
2 banane mari, coapte
Fierbem aproximativ 150 de grame de cartof dulce. Cand e patruns cartoful il scurgem bine de apa si il facem piure. Amestecam piureul de cartof cu bananele zdrobite. Adaugam uleiul, laptele de migdale, mierea, extractul de vanilie, esenta de portocale si amestecam bine.
Separat amestecam faina cu cea integrala, sarea, praful de copt si pudra de ghimbir. Amestecam cu un tel pentru a aera si distribui uniform toate ingredientele.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Punem hartiute de copt intr-o tava de briose. Combinam cele doua compozitii. Amestecam usor, cu un tel, fara sa exageram cu miscarile.
Punem cate doua linguri de compozitie in formele de briose. Le umplem pana la 2/3 din capacitate. Deasupra presaram fulgi de migdale.
Coacem briosele timp de 30-35 de minute, pana trec testul cu scobitoarea. Le scoatem pe un gratar la racit.
Sunt perfecte la micul dejun sau langa o cafea. Enjoy!
[…] tartă cu cartof dulce Paula, briose cu cartof dulce și migdale Lecturi și Arome, biscuiți cu cartof dulce Alexandra J., Plăcintă de cartofi […]