Prajitura cu mousse de ciocolata si dovleac ar putea suna ciudat pentru multa lume. Mousse-ul de ciocolata este unul clasic, insa in combinatie cu dovleacul…poate starni reactii de surprindere si poate chiar reticenta. Insa, eu stiu ca cele doua arome merg foarte bine impreuna. Le-am mai folosit in niste cupcakes delicioase cu blat de dovleac si crema de ciocolata. La fel de buna a fost combinatia si in tortul cu dovleac, caramel si ciocolata. Deci coloborarea dintre cele doua este una confirmata si chiar foarte buna. Dovleacul dulceag face o treaba buna langa branza si un strop de ghimbir. Ciocolata este nota de rafiament pe care orice prajitura trebuie sa o aiba, iar in aceasta prajitura completeaza celelalte arome foarte bine. Atat ca aroma cat si la culoare. Rezulta un deliciu, de neratat. Enjoy!
Blat
4 oua
250 gr faina
60 gr cacao neagra
220 gr zahar
1 lingurita bicarbonat
2 lingurite praf de copt
1/4 lingurita sare
200 ml cafea tare
250 gr iaurt
100 ml ulei
Crema de dovleac
100 gr piure de dovleac
200 gr crema de branza
1/2 lingurita ghimbir pudra
50 gr zahar pudra
Mousse de ciocolata
200 gr ciocolata neagra 70%
500 ml smantana pentru frisca
o lingura zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie vanilat
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 30 min Nr portii: 20+
Blat. Amestecam faina cu zaharul, bicarbonatul, praful de copt, cacaoa si sarea.
Separat batem usor ouale, adaugam uleiul, iaurtul si vanilia apoi omogenizam. Turnam ingredientele lichide peste cele uscate si amestecam bine. La final adaugam cafeaua calda.
Preincalzim cuptorul la 175 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiune mare – 30/40 cm.
Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25-30 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Il scoatem pe un gratar la racit, apoi il taiem in doua bucati de 30/20 cm.
Crema de dovleac. Crema de branza o mixam cu dovleacul si zaharul pudra pana cand obtinem o crema fina. Adaugam ghimbirul pudra si amestecam din nou.
Mousse de ciocolata. Punem pe foc 200 ml frisca si aducem aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Dupa doua minute omogenizam compozitia si o lasam la racorit. Adaugam si extractul de vanilie apoi omogenizam.
Smantana ramasa ( 300 ml ) o mixam impreuna cu zaharul pudra si cel vanilat pana obtinem o frisca ferma. Incorporam frisca in crema de ciocolata racita, cu miscari de jos in sus.
Asamblare. Luam o bucata de blat si punem 1/3 din mousse-ul de ciocolata. Nivelam si acoperim cu cealalta bucata de blat. Deasupra punem crema de dovleac si o intindem frumos.
Punem mousse-ul de ciocolata ramas peste crema de dovleac si nivelam. Dam prajitura la rece pentru 2-3 ore. Glazuram prajitura cu ganache de ciocolata si decoram cu banuti, tot de ciocolata. Sa aveti pofta!
Alina says
Buna Paula!As vrea sa incerc bomboanele rafaello, crezi ca ma poti ajuta cu un sfat:la reteta ta se foloseste smantana grasa, pot pune smantana pt frisca cu 3,5% grasime, dar nu vegetala din aceea de origine animala?
Si cam cate zile tin in frigider?
Paula Gafitescu says
Buna Alina. Se poate pune smantana pentru frisca cu 35% grasime, insa probabil va trebui sa reduci din cantitate. Smantana grasa pe care am folosit-o eu nu era lichida, ci ca o crema. As recomanda sa pui doar 2/3 din cantitate. Bomboanele ar trebui sa tina pana la o saptamana in frigider.
O zi frumoasa!
Alina says
BUna Paula,
Multumesc frumos pt raspuns.O sa ncerc sa pun 50 ml .Sper sa-mi iasa ca vreau sa duc la gradi ca e ziua baiatului meu si sa servim copii m-am gandit cu ceva facut in casa.
Smantana grasa pe care ai folosit-o o gasec in hipermarkey, si daca da cum se numeste.
Multumesc inca o data.
Paula Gafitescu says
Cu drag! Smantana grasa pe care am folosit-o eu e smantana de casa, fermentata dar proaspata. Se poate inlocui doar cu smantana de separator, pe care o putem gasi in piata la raionul lactate. Din comert folosesc, in cazuri de exceptie, doar smantana cu 30% grasime si cred ca se numeste Rustic :).
IRINA vLAD says
ARTISTA!
Paula Gafitescu says
Multumesc mult!
Alina says
Multumesc frumos!Smantana de casa facuta in casa am.Decai mai bn decat smanatna pt frisca.Multumesc inca o data!
Paula Gafitescu says
Da, mai sanatoasa si la indemana. Cu drag!
Ramona says
Buna seara. As dori sa fac aceasta prajitura.Intrebarea mea este daca o pot congela cu 2-3 zile pana am nevoie de ea?cum ati facut ganachele? O seara faina!
Paula Gafitescu says
Buna Ramona. Prajitura se poate congela, insa trebuie mancata inainte sa se dezghete complet, pentru ca e posibil sa se inmoaie mousse-ul. Ganacheul l-am facut simplu: 100 gr ciocolata neagra + 100 ml smantana dulce puse pe foc mic pana la omogenizare. Seara frumoasa!
Adry says
Ce fel de crema de branza ai folosit? Merge branza de vaci la galeata de la Lidl?