Cui nu-i place mirosul de paine de casa, proaspat scoasa din cuptor? Eu personal nu cunosc pe nimeni care sa fuga de aceasta aroma inconfundabila. Din contra, este o aroma ce aduna oamenii impreuna. Ii face sa se aseze cu drag la masa si, mai ales, sa aprecieze bucatele facute in casa. Cum este si aceasta minunata paine cu dovleac, facuta din dorinta de a oferi celor dragi ceva sanatos, aromat si bun de mancat, oricand.
Painea cu dovleac este o paine usor dulce, insa nu predomina acest gust, dimpotriva, poate fi la fel de bine mancata cu unt ca si o paine obisnuita. Culoarea painii este superba, datorita dovleacului copt, iar textura minunata. Ca la o paine de casa. Crusta usor crocanta, interiorul pufos si moale. O reala ispita!
Cei care doresc sa faca aceasta paine in varianta de post atunci procedeul este foarte simplu. Inlocuiti laptele cu apa ( sau lapte de soia ), iar ouale cu 50 grame de piure de dovleac. In loc de unt se poate folosi ulei vegetal. Pentru uns tot la ulei vom apela. Tot grozava va fi painica, iar culoarea la fel de frumoasa.
Ingrediente
600 gr faina
15 gr drojdie proaspata
100 gr unt
250 gr piure de dovleac
100 ml lapte
1 galbenus + 1 ou mare
1/2 lingurita sare
1 lingura zahar
seminte de in
Pentru uns
1 albus batut spuma
Cernem faina cu sarea intr-un bol. Facem o adancitura in mijloc. Laptele il incalzim usor impreuna cu zaharul. Cand e caldut oprim focul si adaugam drojdia. Lasam sa stea timp de 10 minute la odihnit.
Punem laptele peste faina impreuna cu untul moale si piureul de dovleac. Batem usor oul si galbenusul cu sarea. Le turnam in mijloc, peste celelalte ingrediente lichide. Incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen, Dupa caz, mai adaugam faina sau lapte. Punem apoi o lingurita de seminte de in.
Continuam framantarea timp de 10 minute, pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Acoperim aluatul cu un prosop curat si-l lasam la dospit timp de o ora.
Tapetam cu hartie de copt doua tavi de 16-20 cm diametru, cu marginile inalte. Rasturam aluatul pe masa de lucru usor infainata. Il inpartim in doua bucati.
Din fiecare bucata intindem doua suluri pe care le impletim. Punem aluatul impletit in tava. Ungem painea cu albus de ou batut bine si presaram deasupra seminte de in ( sau dovleac ).
Lasam painile inca 30 de minute la dospit in tava. Preincalzim apoi cuptorul la 190 de grade.
Cand cuptorul e incins punem paine la cuptor. Dupa 10 minute reducem focul si o mai coacem timp de jumatate de ora. Cand e rumenita frumos si emana o aroma minunata in toata casa, inseamna ca e gata.
Scoatem painea din cuptor, si din tava si o punem pe un gratar la racit. Dupa jumatate de ora putem sa acoperim painea cu un servet curat de bucatarie.
E minunata proaspata, dar se pastreaza bine timp de 3-4 zile. Merge bine langa o cana de lapte, o bucata proaspata de branza sau langa o friptura suculenta. Se comporta bine si in pachetelul pentru serviciu/scoala. Sa aveti pofta!
Irina says
Am facut aceasta paine cu dovleac si este excelenta. Din cantitatile prevazute in reteta mi-a iesit un aluat perfect, fara a fi nevoie sa mai adaug nimic, iar rezultatul final este o paine foarte pufoasa, fina si frumos colorata. Multumesc pentru reteta, Paula !