Torturi cu mousse de vanilie si crema de zmeura – adica torturi mici si delicate, elegante si savuroase. Combinatia de arome este una clasica insa una din preferatele mele: ciocolata, vanilie si zmeura. Fiecare aroma are ceva de spus si isi face simtita prezenta intr-un mod execelent. Sunt torturi destul de simple, insa tocmai prin aceasta simplitate atrag privirile. Si prin faptul ca au ciocolata, binenteles. Un blat simplu genoise, un mousse delicat si aerat cu aroma grozava de vanilie, o crema fructata de zmeura si o glazura de ciocolata cu lapte. Enjoy!
Blat
3 oua
1 praf de sare
4 linguri rase zahar
2 linguri cu varf faina
2 linguri cu varf cacao
30 gr unt
Mousse de vanilie
200 ml lapte
3 galbenusuri
3 linguri amidon
3 linguri zahar
1 lingurita extract de vanilie
25 gr unt
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita zahar vanilat
Crema de zmeura
200 gr zmeura
2 linguri apa
2 linguri zahar
1 foaie gelatina
Glazura ciocolata cu lapte
100 gr ciocolata cu lapte
100 ml apa
1 foaie gelatina
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 6
Blat. Untul il topim pe foc mic si il lasam la racit. Faina o amestecam cu cacaoa.
Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit si mai mixam 10 secunde. Oprim mixerul. Ingredientele uscate le incorporam cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 25 minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar la racit.
Dupa ce se raceste blatul vom taia partea de deasupra pentru a-l nivelam apoi decupam cercuri. Din acest blat vom putea taia 6 cercuri de blat intre 7 si 9 cm diametru. Formele pe care le-am folosit au 7,5cm diametru. Lasam blatul in forme, la baza acestora.
Crema de zmeura. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Zmeura ( poate fi si congelata ) o punem pe foc impreuna cu apa si zaharul. O lasam sa fiarba 5 minute pana se inmoaie. Oprim focul. Daca nu va plac samburii de zmeura puteti sa strecurati crema. Eu am lasat-o asa, de data aceasta.
Scurgem foaia de gelatina de apa si o punem in crema de zmeura apoi amestecam bine. Punem crema de zmeura in forme mici de silicon, de diametru de 3-4 cm. O lasam la rece, iar inainte de asambalarea torturilor o dam la congelator pentru 10 minute.
Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. Oprim focul. Adaugam apoi untul si extractul de vanilie. Lasam crema la racit, si amestecam la intervale de 5 minute pentru a evita formarea crustei.
Smantana pentru frisca o mixam bine de tot pana cand devine aerata si ferma. O incorporam in crema de vanilie racita, cu miscari de jos in sus. Punem o lingura de crema peste blatul de cacao, in forme. Deasupra punem crema de zmeura ( scoasa cu grija din forme ). Completam inelul de tort cu crema de vanilie, pana sus. Dam torturile la rece pentru 3-4 ore apoi putem sa le scoatem din forme.
Glazura de ciocolata. Apa fierbinte o punem peste ciocolata rupta bucatele. Gelatina o scurgem bine de apa si o adaugam in crema. Amestecam bine. Lasam crema la racit, pana cand devine usor vascoasa. Turnam crema peste tortulete.
Decoram cu ciocolata neagra si zmeura proaspata. Sa aveti pofta!
Ioana Ungureanu says
Buna ziua,
Va felicit pentru retetele delicioase si atragatoare, am incercat personal cateva si sunt fabuloase.
Vrea sa fac un tort mare, folosind aceasta reteta. Credeti ca se poate? Va ramane ferm mousse ul de vanilie?
Multumesc,
Ioana U.
Florentina says
Buna ziua. Ce fel de forme ati folosit? Va multumesc in avans pentru raspuns. Florentina C.