Ca sa iesim din zona dulciurilor cu ciocolata neagra – care, trebuie sa recunosc predomina in retetarul meu – m-am gandit la o prajitura in care sa folosesc alte arome: mure, smochine, vanilie si…ciocolata alba. Da, tot ciocolatra, dar de data aceasta nu mai este vorba de acea ciocolata neagra si intensa. Este vorba de o ciocolata mai delicata, mai dulce si cu o culoare luminoasa. Este si o ciocolata mai sensibila. In momentul in care o prelucram este necesara o atentie sporita altfel riscam sa o ardem sau sa o transformam in ceva absolut inestetic. Dar cu grija putem sa trecem peste aceste puncte sensibile si sa o folosim cu succes in creme. Sau in aceasta prajitura cu mousse de ciocolata alba si mure. Un deliciu cu blat fin genoise insiropat usor, apoi o crema dulce acrisoara de mure si smochine iar la final o crema aerata si catifelata – un mousse delicios de ciocolata alba cu crema de branza.
Blat genoise
3 oua mari
1 praf de sare
50 gr faina
50 gr faina de migdale
75 gr zahar
25 gr unt topit
Mousse de ciocolata alba
150 gr ciocolata alba
200 gr crema de branza
300 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra vanilat
2 foi gelatina
1 lingurita extract de vanilie
Crema de mure
200 gr mure ( congelate )
100 gr dulceata de smochine
Sirop
40 gr ciocolata alba
1 lingurita extract de vanilie
120 ml apa fierbinte
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 25×35 cm.
Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Se adauga faina de migdale, faina alba si se incorporeaza usor prin miscari de jos in sus. Adaugam si untul topit si racit, extractul de vanilie si din nou amestecam.
Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 15-16 minute, pana cand se rumeneste usor la suprafata.
Scoatem blatul din tava. Il transferam pe un gratar la racit. Dupa ce s-a racit complet il taiem in doua bucati de 25x17cm
Crema de mure. Punem murele( pot fi si congelate ) pe foc impreuna si le lasam sa fiarba 5-6 minute pana se inmoaie bine. Peste murele fierbinti adaugam dulceata de smochine si omogenizam.
Sirop. Incalzim apa pana aproape de punctul de fiebere. Adaugam ciocolata alba rupta patratele si extractul de vanilie. Amestecam bine pana cand se topeste ciocolata si obtinem un sirop omogen. Il lasam la racit.
Mousse de ciocolata alba. Punem ciocolata alba cu 100 ml smantana pe foc mic si o incalzim pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute scurgem gelatina de apa si o punem peste ciocolata alba. Amestecam bine apoi adaugam extractul de vanilie si crema de branza. Lasam deoparte crema pana ajunge la temperatura camerei.
Smantana pentru frisca ramasa o batem bat impreuna cu zaharul vanilat apoi o adaugam peste crema de ciocolata alba racita. Amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Asamblare. Luam o bucata de blat si o asezam pe un platou. Punem jumatate din crema de mure si nivelam. Peste crema de mure punem o treime din crema de ciocolata alba si o intindem cu grija. Asezam al doilea blat si il acoperim cu restul de crema de mure. Crema de ciocolata ramasa a folosim pentru a imbraca prajitura. O ornam cu bucati de ciocolata alba.
Pofta buna!
Luiza says
Va rog sa imi spuneti cum se ansambleaza aceasta prajitura. Se pare ca reteta nu este completa. Multumesc.