Cozonacii, asa cum am mai spus de multe, foarte multe ori, sunt preferatii mei de sarbatori. Si cand spun sarbatori, ma refer in special la cele de iarna – care in curand ne bat la usa. Sunt frumosi, rumeni, pufosi, cu umpluturi delicioase. Am incercat combinatii de nuca cu cacao, cu ciocolata, alune cu cacao, am facut chiar si varianta de post, sau varianta fara gluten. Azi va las o reteta simpla de cozonac cu rahat turcesc. Aluatul este acelasi aluat pe care il folosesc eu de cele mai multe ori. Un aluat pufos si deloc incarcat cu arome subtile de portocala si umplutura aromata cu iz turcesc. Enjoy!
Maia
100 gr faina
100 ml lapte gras
1 lingura zahar
25 gr drojdie proaspata
Aluat
1 kg faina
4 linguri zahar
~300 ml lapte
1 lingurita zahar vanilat
4 galbenusuri
1 ou intreg
4 linguri smantana
100 gr unt
1 lingurita plina cu varf de sare
caoaja rasa de la o portocala
Umplutura
400 gr rahat turcesc
Timp de preparare: 1 ora Timp de dospire: 2 ore Timp de coacere: 45 min.
Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina, zaharul si drojdia maruntita.
Se lasa la odihnit timp de 10-15 minute.
Cernem faina intr-un castron, si facem o adancitura. Galbenusurile le batem putin cu oul intreg, adaugam smantana, zaharul si omogenizam. Laptele il incalzim putin, cat sa fie doar caldut.
In adancitura facuta in faina punem maia, apoi amestecul cu galbenusuri si laptele. Incepem sa framantam aluatul pana obtinem o compozitie cat de cat omogena. Adaugam sarea, coaja rasa de portocala si mai framantam pana se omogenizeaza bine. La sfarsit adaugam untul moale si continuam sa framantam putin pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga cate o lingura de faina si se framanta din nou pana la omogenizare.
Acoperim aluatul cu un prosop curat de bucatarie, si il lasam la dospit pentru o ora, la loc caldut – in cuptor cu usa inchisa.
Pregatim compozitia pentru umplutura. Operatiunea este simpla – taiem rahatul turcesc in cuburi de marime potrivita.
Pregatim doua tavi de cozonac, le ungem cu ulei sau le tapetam cu hartie de copt.
Dupa o ora de dospit, punem aluatul pe masa de lucru presarata cu faina si il taiem in doua bucati. Fiecare bucata o intindem bine intr-un dreptunghi cu grosime de maxcim 1 cm. Punem jumatate din rahatul turcesc peste foaia de aluat si incepem sa-l rulam, cat mai strans. Procedam la fel si cu celalata foaie de aluat.
Punem cozonacii cu grija in tava.
Ii ungem cu albus batut si ii mai lasam la dospit inca o ora, pana ce cozonacii depasesc putin marginea tavii
Preincalzim cuptorul la 190 grade. Dupa ce cozonacii au terminat de crescut, iar cuptorul este cald, ii introducem la cuptor. Dupa 10 minute micsoram temperatura la 180 de grade si mai lasam cozonacii 30-35 de minute la copt, pana sunt rumeniti frumos.
Ii scoatem pe un gratar la racit. Dupa 10 minute ii putem scoate din tava si ii acoperim cu un prosop curat. Se feliaza frumos in momentul in care sunt raciti complet. Sa aveti pofta!
Nadia says
Detest rahatul turcesc, desi toti cei din familia mea insista sa cumparam cozonac care sa-l contina, eu nu pot sa mananc asa ceva. Totusi, cred ca reteta se poate aplica si fara el. Culoarea e nemaipomenita si n-am mai incercat unul fara cacao. Arata mai bine asa, ce-i drept. Multumesc pentru reteta, numai bun pentru sarbatori,!