Prajitura Opera este o prajitura de origine franceza. Este renumita pentru multitudinea de straturi cu texturi si arome diferite. Straturi delicioase de blat cu migdale ( francezii ii mai spun si joconde ), crema densa de unt cu cafea, crema matasoasa de ciocolata, sirop de cafea si glazura de ciocolata. Este o prajitura suprema tocmai pentru ca este o combinatie de arome grozav de bune, dar simple in acelasi timp. Simple, dar elegante, si pe gustul tutror pasionatilor de dulciuri fine. Procesul de preparare este unul simplu, insa necesita putin efort pentru diferitele texturi care o compun. Rezultatul: ceva spectaculos, ceva ce cucereste cu fiecare imghititura. Sa aveti pofta!
Blat joconde
4 oua
4 albusuri
140 gr faina de migdale
140 gr zahar pudra
20 gr zahar tos
70 gr faina
1 praf sare
Crema unt cu cafea
2 linguri apa fierbinte
2 linguri cafea instant
200 gr unt
100 gr zahar
60 ml apa
4 galbenusuri
Sirop
150 ml apa fierbinte
2 linguri cafea instant
50 gr zahar
Ganache de cioco
200 gr ciocolata
180 ml frisca
1 lgta extract vanilie
Glazura cioco
100 gr cioco
50 ml smantana
20 gr unt
Blat joconde. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si tapetam cu hartie de copt doua tavi de dimensiuni 25×35 cm.
Ouale le mixam cu praful de sare si zaharul pudra pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam faina de migdale, faina alba si mixam usor.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul tos si mixam pana la topirea zaharului. Incorporam albusurile usor in crema de oua, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in cele doua tavi si nivelam. Coacem blaturile timp de 15-16 minute, pana cand se rumenesc usor la suprafata.
Scoatem blaturile din tava. Le transferam pe un gratar la racit. Dupa ce s-au racit complet le taiem in sase bucati de 25 x 11.5 cm.
Sirop. Amestecam toate ingredientele pana cand siropul este omogen. Lasam la racit.
Crema de unt. Amestecam cafeaua instant cu apa fierbinte. Dizolvam cafeaua si o lasam apoi la rece.
Separat, punem apa si zaharul intr-o cratita mica pe foc. Fierbem lichidul timp de 5-6 minute, pana cand obtinem un sirop legat.
Cat timp fierbe siropul incepem sa mixam galbenusurile cu un praf de sare.Cand siropul e gata oprim mixerul si turnam siropul in fir subtire. Mixam incet cat timp turnam siropul, apoi marim viteza si mixam pana cand galbenusurile se albesc si isi maresc volumul. Adaugam untul taiat bucatele,, cate o bucata pe rand. Mixam bine dupa fiecare bucata de unt. Dupa ce am terminat tot untul continuam sa mixam pana cand obtinem o crema omogena si spumoasa. Adaugam si cafeaua si mai mixam usor. Dam crema la rece.
Ganache. Punem frisca pe foc. In momentul in care e fierbinte oprim focul si adaugam ciocolata, Dupa doua minute amestecam bine apoii adaugam si extractul de vanilie. Lasam ganacheul la rece.
Asamblare. Vom alterna straturile dupa cum urmeaza:
- blat de migdale, sirop, crema de ciocolata
- blat de migdale, sirop, crema de unt
- blat de migdale, sirop, crema de ciocolata
- blat de migdale, sirop, crema de unt
- blat de migdale, sirop, crema de unt + crema de ciocolata
- blat de migdale, sirop
La final punem glazura peste prajitura. Glazura se prepara siomplu prin topirea ingredientelor la bain-marie.
Lasam prajitura la rece pana a doua zi. Este o minunatie, o prajitura foarte eleganta, aromata. Enjoy!
estera says
Buna
Multumesc mult pentru aceste minunate retete ! Am o rugăminte enorma. Îmi poți spune cum reusesti santaj prăjiturile asa perfect? Eu ma tot străduiesc dar nu pot. Se strica toate
estera says
Sa tai *
Irina says
Buna Paula.
Foarte buna prajitura, fina si eleganta.
Multumesc frumos pt reteta.
Paula Gafitescu says
Irina, ma bucur mult!