Duliciurile festive de post sunt putin mai pretentioase. In sensul ca necesita mai multa atentie. Atat in cea ce priveste alegerea ingredientelor cat si in modul de preparare. Nu este usor sa faci un blat de post pufos si aerat. Nu este usor nici sa faci o crema delicioasa si consistenta de post, fara produse lactate. Insa nu este imposibil. Pentru asta trebuie exercitiu. Eu am exersat si am facut un tort de ciocolata de post. La gust a iesit minunat, dens, plin de ciocolata, cu arome usoare de cocos. Textura cremei a fost chiar grozava, o crema de ciocolata pufoasa si matasoasa. Blatul a iesit usor mai dens decat cel normal. Insa la gust, cu nimic mai prejos. Deci un tort de ciocolata de post minunat!
Ingrediente blat
300 gr faina
2 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
100 gr cacao
1/3 lingurita sare
100 ml cafea tare fierbinte
250 ml lapte de migdale
2 lingurite extract de vanilie
2 banane coapte
150 gr piure de dovleac/cartof dulce/
100 ml ulei
200 gr zahar
1 lingura otet
Crema
300 gr ciocolata neagra
300 gr lapte de cocos ( fara lichid )
50 gr zahar pudra
Timp de preparare: 1 ore Timp de coacere: 40 min Nr portii: 10-12
Blat. Mixam uleiul cu zaharul si otetul pana cand compozitia se ingroasa usor. Separat zdrobim bananele si le amestecam cu piureul de dovleac. Adaugam si laptele de migdale si expractul de vanilie.
In alt vas amestecam ingredientele uscate: faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Peste crema de ulei si zahar punem alternativ din compozitia uscata si cea lichida. De fiecare data amestecam usor. Adaugam cafeaua fierbinte si omogenizam.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt doua tavi de 18 cm diametru. Distribuim compozitia in cele doua tavi in mod uniform. Introducem tavile in cuptor.
Coacem blatul timp de 35-40 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem tavile pe un gratar la racit si lasam blaturile la racit in tava.
Crema. Punem o cutie de lapte de cocos, de 400 ml, la congelator pentru 1-2 ore. Desfacem cutia si scurgem tot lichidul. Partea solida ( in jur de 300 de grame ) o punem la topit impreuna cu ciocolata rupta bucatele. Focul trebuie sa fie foarte mic. Mestecam din cand in cand pentru a omogeniza compozitia.
Cand e topita complet, dam crema la rece. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei o punem in congelator pentru o ora.
Dupa o ora mixam puternic crema impreuna cu zaharul pudra pana cand se ingroasa si se deschide la culoare. Este o crema minunata, atat la gust cat si la aspect.
Luam o bucata de blat, o ungem cu crema, punem urmatorul blat si din nou crema. Pudram tortul cu cacao. Il dam la rece pentru 2-3 ore apoi putem sa il feliem.
Este un tort extrem de gustos, dens si cu un gust puternic de ciocolata. Este perfect pentru zilele de post cand ne dorim un dulce festiv. Enjoy!
Gabriela says
Vai de mine și de mine. Ce blat! Ce crema! Sunt curioasa ce gust o avea ganache ul cu laptele cocos. Blatul sunt sigura ca e bun, are și banane, e super umed și delicios. Bravo! Și pupici!