Croissantele cu ciocolata sunt produse de patiserie usor de facut, atata timp cat avem aluatul gata pregatit. Aluatul, da chiar el, este cel care ne da batai de cap…care cere efort si putin mai mult timp din partea noastra. Nu este foarte greu e facut, trebuie intins, impaturat si introdus la frigider de mai multe ori. Apoi ii dam forma care o dorim, il lasam la dospit si intr-un final, dupa cateva ore de munca, de fapt mai mult de asteptare, putem sa ne delectam cu croissante cu ciocolata delicioase, home made, bune, sanatoase, fara aditivi, doar din ingrediente naturale. Suna bine, nu? Da, este grozav de bine cand poti sa faci asa ceva la tine acasa! Incercati si voi aceste minunate croissante cu ciocolata.
Aluat (foietaj)
550-600 gr faina
1/2 lingurita sare
50 gr unt topit
300 ml lapte
1 lingura zahar
20 gr drojdie proaspata
250 gr unt
Crema
150 gr ciocolata neagra
150 gr smantana dulce
1 lingurita vanilie
Aluat. Incalzim 100 ml lapte putin impreuna cu zaharul. Oprim focul si adaugam drojdia maruntita. Lasam 10 minute la dospit.
Intre timp cernem faina ( 550 gr la inceput ) impreuna cu sarea si facem in mijloc o adancitura. Adaugam maiaua, restul de lapte ( tot caldut ) si untul topit. Incepem sa framantam cu grija pana obtinem un aluat omogen. Daca aluatul este prea lipicios mai adaugam cate o lingura de faina, treptat, pana ajungem la consistenta potrivita. Aluatul nu trebuie sa fie prea moale pentru a putea fi intins cu usurinta. Mai framatam timp de 5 minute pentru a activa drojdia si pentru a obtine un aluat omogen, lucios. Il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Dupa o ora scoatem aerul din aluat, apasand usor cu pumnul. Acoperim vasul cu folie si dam aluatul la frigider pentru 4 pana la 8 ore maxim.
Pana sta aluatul la frigider pregatim untul care va trebui impachetat in aluat. Luam un pachet de unt cu 80% grasime de 250 de grame. Il punem pe blat si incepem sa-l lovim cu sucitorul pana se mareste in dimensiuni. Trebuie sa ajunga la o dimensiune de aproximativ 10/20 cm. Scoatem ambalajul si il invelim in folie alimentara apoi il dam la rece.
Dupa 4 ore de stat la frigider transferam aluatul pe masa de lucru infainata usor. Il intindem intr-un dreptunghi de 30/40 cm. Punem untul in mijlocul aluatului si il acoperim cu marginile de aluat, mai intai aducem marginile de pe latime inspre interior, apoi cele de pe lungime.
Incepem sa intindem aluatul din nou, dandu-i o forma de dreptunghi, de aprox 20/40cm. Impaturim aluatul in 3, il invelim in folie alimentara, si il dam la frigider pentru 30 de minute. Repetam procedeul de 4 ori. Dupa ultima impaturire il lasam la frigider pentru o ora.
Punem aluatul pe masa de lucru infainata. Il intindem intr-un dreptunghi de 30/60cm. Taiem aluatul in doua bucati de 15/60cm. Fiecare bucata o taiem in triunghiuri de aproximativ aceleasi dimenisuni. Rulam triunghiurile pentru a le da forma unor cornulete. Punem cornurile in tava, le arcuim usor, apoi le ungem cu ou batut. Le lasam la dospit, in loc caldut, pentru 2 ore.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Cand e incins introducem cornurile si le coacem 15-20 de minute, pana cand se rumenesc frumos.
Cand sunt reci le umplem cu crema. Crema se face simplu: topim toate ingredientele intr-o oala cu fundul gros. Cand crema s-a omogenizat o luam de pe foc si o lasam la rece.
Dupa cum am spus e usor sa faci croissante, e greu sa faci aluat. Dar merita. Sunt facute in casa, cu drag, cu ingredientele pe care le vrem noi. Sunt minunate!
olivia says
Este intr-adevar laborios,dar cu siguranta merita efortul.
Paula Gafitescu says
Merita. Este facut in casa, cu unt si cu ingrediente sanatoase