Din nou la capitolul prajituri cu ciocolata, dar de data aceasta una dintre cele mai gustoase prajituri cu textura umeda si plina de arome. Negresa cu mascarpone si nuci nu este o simpla negresa. Are acel blat dens si umed al unei negrese adevarate ( sora geamana cu brownie) cu multa ciocolata, are o crema alba, fina si matasoasa de mascarpone. Si sa nu uitam de arome: cacao, vanilie, scortisoara, portocala si nuca. Insa ingredientul care o desavarseste este ciocolata, ciocolata neagra adevarata. Nestle Noir este fara indoiala una din ciocolatele mele preferate cand vine vorba de deserturi ciocolatoase. Se comporta minunat atat in blaturi, creme dar mai ales la glazuri. Confera glazurii acel luciu mult ravnit de orice gospodina. Practic orice prajitura devine de nerefuzat.
Aceasta prajitura a fost raspunsul la provocarea delicioasa lansata de Teo si Nestle Noir. O provocare care mi-a pus stapanirea in mare dificultate pentru ca unei prajituri cu atat de multa ciocolata, cu atat de multe arome, cu greu poti sa ii spui nu.
Blat
150 gr unt
150 gr ciocolata neagra Nestle Dessert Noir
3 oua mari
50 ml smantana
50 ml lapte
120 gr zahar
80 gr faina
50 gr nuci macinate
1/2 lingurita scortisoara
20 gr cacao
1 praf de sare
1 lingurita vanilie
Crema
250 gr mascarpone
100 ml smantana dulce + 1 foaie gelatina
coaja rasa de la portocala
2 linguri suc de portocala
50 gr zahar pudra
200 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra vanilat
Decor
100 gr Nestle Dessert Noir
50 gr smantana lichida
25 gr unt
nuci tocate
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 30 min. Nr portii: 20
Topim ciocolata impreuna cu untul pe foc mic. Amestecam pentru a omogeniza compozitia. Cand amestecul e complet omogen oprim focul. Adaugam vanilia, zaharul si amestecam din nou. Lasam crema deoparte.
Intr-un alt vas amestecam faina cu nucile, cacaoa, un varf cutit sare si o jumatate de lingurita de scortisoara. Folosim un tel si amestecam usor.
Separam ouale. Albusurile le punem in bolul de la mixer iar galbenusurile in crema de ciocolata.
Amestecam din nou in crema de ciocolata apoi adaugam si ingredientele uscate pe care le incorporam cu grija. Urmeaza smantana si laptele care vor fluidiza amestecul.
Albusurile le batem spuma tare impreuna cu un praf de sare. Cand obtinem o spuma frumoasa le incorporam in crema de ciocolata cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 de grade ) si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30cm. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem negresa timp de 25 de minute. Oprim focul si o mai lasam 5 minute in cuptor apoi scoatem tava pe un gratar la racit.
Crema. Incalzim cei 100 ml de smantana si sucul de portocala pe foc mic pana aproape de punctul de fierbere apoi oprim focul. Foaia de gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dupa 5 minute o adaugam in smantana calda si amestecam bine. Incorporam apoi mascarpone, coaja rasa de portocala si zaharul pudra. Cotinuam sa amestecam pana obtinem o crema fina.
Smantana pentru frisca o batem spuma bat impreuna cu zaharul vanilat. Amestecam frisca cu crema mascarpone cu ajutorul unei spatule, prin miscari de jos in sus. Punem crema peste prajitura si o dam la rece pentru 2-3 ore.
Decor. Topim la foc mic ciocolata impreuna cu untul si smantana. Turnam glazura peste crema mascarpone si o intindem cu grija, cu un cutit cu taisul lat. Decoram dupa preferinta cu linii de ciocolata si nuca macinata. O feliem cu un cutit cu taisul trecut prin apa fierbinte.
Este o minunatie de prajitura. Enjoy!
Foarte atragatoare.
Multumesc mult!
Inca din titlu suna apetisant, deci cred ca gustul a fost pe masura, iar pozele..ummmm..un deliciu, un desfat pentru ochi !!
Va multumesc mult pentru aprecieri! Zi frumoasa!
ce fel de smantana dulce ai folosit?
Buna Betty. Am folosit smantana dulce de casa. Se poate cumparata si de la piata smantana de separator. Este o smantana dulce, cremoasa si mai grasa.
Arata delicios, vreau sa i-o fac sotului ! Intrebarea mea este daca pot folosi gelatina granule in loc de gelatina foaie. Multumesc frumos !
Buna Roxana. Ma bucur ca vrei sa incerci prajitura! Se poate inlocui foaia de gelatina cu 2 gr de gelatina granule puse la inmuiat in 20 ml apa rece. O zi buna!