Iubesc ruladele. Sunt atat de simple, delicate si frumoase! Ruladele cu ciocolata, cu vanilie, cu dulceata, cu frisca. Toate sunt minunate. Unele atrag prin simplitate si delicatete, altele atrag prin decoruri inedite si creme onctuoase, iar altele atrag prin jocuri de culori si arome. Aceasta rulada cu ciocolata si mascarpone atrage prin decor, prin contrast si prin simplitate in acelasi timp. O rulada simpla de ciocolata cu o crema de mascarpone si frisca cu insertie de visine din dulceata. Un decor de ciocolata in diferite nuante. O aroma grozava, densa, ispititoare. O atractie dulce!
Blat
5 oua medii
6 linguri zahar
2 linguri cacao
4 linguri faina
2 linguri unt topit
1 praf sare
Crema
250 gr macarpone
200 gr smantana pentru frisca
50 gr zahar
150 gr dulceata de visine
Decor
200 gr ciocolata neagra
150 ml smantana pentru frisca
25 gr unt
50 gr ciocolata cu lapte
50 gr ciocolata alba
50 gr ciocolata neagra
Blat. Ouale le mixam bine cu un praf de sare si cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit si mai mixam 10 secunde. Oprim mixerul. Faina si cacaoa le incorporam cu miscari usoare, de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz – de dimensiuni 30/40cm. Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 15 minute. Cand e gata il rasturnam pe un prosop curat. Rulam prosopul cat timp blatul e cald. Lasam rulada la racit.
Crema. Batem smantana pentru frisca cu o lingurita de zahar vanilat pana cand obtinem o spuma ferma. Mascarpone il amestecam cu zaharul pudra pana se transforma in crema.
Incorporam frisca in mascarpone cu miscari de jos in sus.
Desfacem cu grija rulada si intindem crema mascarpone. Din loc in loc punem cate o lingurita de dulceata. Rulam cu grija si dam la frigider pentru cateva ore.
Decor. Incalzim smantana pana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam 200 gr ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine. Intindem glazura peste rulada si lasam la rece. Din ciocolata ramasa facem decoratiuni si ornam rulada.
Taiem rulada in felii potrivite cu ajutorul unui cutit cu taisul fierbinte. Servim cu pofta!
Paula Gafitescu says
Multe retete de blaturi nu necesita praf de copt. Aceasta reteta e una simpla. Daca o executi corect iese minunata
Je says
Imi cer scuze pentru mesaj’ul rautacios… nu mi-a iesit bine din prima blatul si am reactionat urat. Te rog sa stergi comment’ul meu.
liaandresanu says
La rulade nu se pune praf de copt in general
Paula Gafitescu says
Lia, asa este Dar unii vor neaparat sa gaseasca greseli si nu stiu cum…
Iulia says
Buna,
As vrea sa fac aceasta rulada pentru un prieten care nu consuma oua. Cum as putea sa fac blatul fara sa folosesc acest produs si sa iasa si ok?
Merci
Paula Gafitescu says
Buna Iulia, sincer nu am facut niciodata o rulada fara oua. Stiu ca ouale se pot inlocui cu banane, in prajiturile vegane. Teoretic ai putea sa incerci blatul de la prajitura cu ciocolata vegana, ar putea sa iasa ok.
Reteta e aici: https://www.enjoy-dessert.ro/2013/11/prajitura-de-ciocolata-de-post-vegan-chocolate-cake.html
Mihaela says
Nu e ok blatul… Nu iese nimic… păcat arata f bine … Am respectat cantitățile si modul de lucru..
Paula Gafitescu says
Buna Mihaela, imi pare rau ca nu a iesit blatul. Eu il fac de multe ori si de fiecare data iese cum trebuie. Poate nu sunt batute suficient de bine ouala impreuna cu zaharul. Trebuie sa fie foarte spumoase, aerate si albe.