De cele mai multe ori nu avem timp sa facem deserturi complicate dar ne-am dori sa avem ceva dulce pe masa care sa fie si gustos si sa arate si foarte bine. De foarte multe ori niste cupcakes sunt raspunsul dorintelor noastre. Si chiar nu este greu sa faci cupcakes cu blat pufos si moale si o crema aromata. Ceea ce face apoi un cupcake special este modul in care alegem sa il ornam. Si putem sa-l ornam foarte frumos pornind de la ingrediente simple, asa cum am folosit in reteta aceasta de cupcakes cu ciocolata si frisca.
Reteta este una foarte simpla. Mult prea simpla pentru a nu o face. Un blat rapid, de la devil’s food cake, unde ingredientele se amesteca din cateva miscari. Crema are doar trei ingrediente: frisca, zahar si coaja de portocala. Dar este aromata si pufoasa. Da volum acestor cupcakes si le transforma in ceva delicat. Poftiti la cupcakes cu ciocolata si frisca, facute rapid, doar prin cativa pasi de baza.
Blat
150 gr faina
60 gr cacao
120 gr zahar
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita praf de copt
1 praf de sare
2 oua mari
70 ml ulei
100 ml cafea fierbinte
100 ml iaurt
1 lingurita extract de vanilie
Crema
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar pudra
coaja rasa de portocala
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 25 min Nr portii: 12
Blat. Amestecam faina cu zaharul, bicarbonatul, praful de copt, cacaoa si sarea.
Separat batem usor ouale, adaugam uleiul, iaurtul si vanilia apoi omogenizam. Turnam ingredientele lichide peste cele uscate si amestecam bine. La final adaugam cafeaua calda.
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartiute de copt o tava de briose. Turnam cate 2-3 linguri din compozitie in fiecare cavitate, pana ajungem la 3/4 din capacitate. Coacem briosele timp de 20-25 de minute pana cand trec testul cu scobitoarea.
Crema. Smantana rece, rece, de la frigider o mixam bine impreuna cu zaharul pudra pana devine o spuma bat. Incorporam usor coaja rasa de portocala si apoi ornam prajiturile cu o cantitate generoasa de crema. Presaram nuca si decoram cu fasii de ciocolata.
Sa aveti pofta!
Foarte aratoase, ca de altfel toate deserturile tale! Daca te rog imi poti spune ce tip de dui ai folosit? multumesc!
Buna Corina si multumesc mult! Am folosit un dui cu varf stelat insa unul mare, nu ca si cele pe care le gasim de obicei prin magazine. L-am luat de pe net, nu pot sa-ti spun ce marca e ca nu scrie pe el. O zi frumoasa!
Ești foarte talentata! Rămân de fiecare data cu ochii în poze, admirând cât sunt de desăvârșite deserturile tale! FELICITARI!!!
T.as ruga sa îmi spui, întrucât deseori am văzut aceleași ingrediente ca la aceste cupcakes și la alte “blaturi” de prăjituri. Este textura care se păstrează cel mai bine, care îți place în combinație cu diverse creme? De ce mereu aceeași? Sau aproape aceeași ? Intreb pt ca și eu caut blatul perfect pt cupcakes și as vrea și părerea ta înainte de a încerca rețeta. Am găsit ba prea sfaramicioase, ba prea uleioase, ba prea uscate, etc…
Mulțumesc! Numai bine!
Buna Mica, multumesc mult pentru vizita si pentru aprecieri! Cuvintele tale ma bucura mult!
Eu am mai multe retete pentru blaturi. Nu este mereu aceeasi. Am incercat blaturi cu unt – care sunt ok, doar ca sunt mai dense si daca le coci prea mult devin uscate/sfaramicioase. Am incercat si blaturi simple, doar din oua si faina + un strop ulei ( acestea au nevoie de crema mai multa pt a nu fi uscate ). Blaturile cu ulei imi plac cel mai mult, mi se pare ca textura este usor umeda, cresc frumos si sunt destul de uniforme. Da, as piutea spune ca blatul acesta imi place cel mai mult – se face repede si iese bine de fiecare data. Sper ca am fost de ajutor cu explicatiile. O zi buna!
cum ies aceste briose?uscate?
Buna Roxana. Nu ies deloc uscate. Ies niste briose umede si pline de ciocolata. Eu cred ca o sa-ti placa
se poate folosi si frisca lichida?daca da,atunci se mai pune zahar pudra?
Roxana, eu folosesc smantana pentru frisca neindulcita. Daca cea pe care o folosesti tu are deja zahar, atunci nu mai trebuie pus.
pacat ca nu ai poze si cu interiorul briosei