Cand vine vorba de fursecuri, la noi in casa nu trece mult timp si ne punem si pe treaba. Avem mari amatori/consumatori de fursecuri. Printre ei ma numar si eu. Mai ales daca e vorba de fursecuri fragede, aromate….si cu o crema delicioasa la mijloc. Asa imi plac mie cel mai mult, cu crema. Daca se poate dulceata simpla – gustul fructat si usor acrisor le da o aroma minunata. Daca nu e dulceata atunci poate sa fie si altceva mai dens si cremos ca si cea de azi: crema caramel! Dar crema de azi nu e foarte dulce. E atat cat trebuie sa fie de dulce pentru a transforma aceste fursecuri cu scortisoara, ghimbir si caramel in ceva minunat. SI nu doar minunat ( desi e cam maxim ) ci si ceva extrem de aromat. Arome care merg atat de bine impreuna. Arome care dau savoare si culoare acestor dulciuri fragede.
Ingrediente
2 linguri miere
1 lingura sirop de artar
1 galbenus
100 gr unt moale
50 gr zahar brun
225 gr faina
1/3 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita scortisoara
1 lingurita ghimbir pudra
1 praf nucsoara rasa
Crema
50 gr zahar + 1 lingura apa
1/3 lingurita sare
30 gr unt
80 gr smantana grasa
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 12 min. Timp de asteptare; 2-3 ore
Biscuiti. Mierea o amestecam cu siropul de artar. Adaugam mirodeniile: scortisoara, ghimbirul si un praf de nucsoara rasa.
Separat amestecam faina cu sarea si bicarbonatul.
In bolul de la robot mixam untul moale cu zaharul brun pana cand devine cremos. Adaugam doua linguri din ingredientele uscate si apoi oul. Mixam putin pana la omogenizare. Punem mierea impreuna cu mirodeniile si mai mixam putin. Adaugam si restuol de faina. E posibil sa trebuiasca sa oprim mixerul si sa amestecam cu mana sau cu o lingura – in cazul in care mixerul nu face fata. Cand amestecul e omogen il invelim in folie alimentara si-l dam la rece pentru 2-3 ore.
Dupa ce aluatul s-a intarit la frigider putem sa-l intindem pe masa de lucru bine infainata. Intindem o foaie de 0.3 cm grosime. Decupam cercuri de marimea dorita. Jumatate din cercuri le vom decupa in interior. Transferam biscuitii in tava tapetata cu hartie de copt si ii dam la rece pentru jumatate de ora.
Coacem fursecurile timp de 10-12 minute, pana cand se rumenesc usor, fara a se arde.
Crema. Punem zaharul pe foc impreuna cu apa intr-o cratita mica. Amestecam usor pana cand zaharul este cuprins complet de apa. Dam focul mai tare si lasam amestecul pe foc pana se transforma intr-un caramel lichid. Atentie sa nu se inchida prea mult la culoare. Luam caramelul de pe foc si adaugam untul. Amestecam energic pentru omogenizare apoi adaugam smantana. Lasam crema la rece. Amestecam din cand in cand.
Dupa ce crema s-a racit complet si s-a intarit usor putem sa umplem fursecurile. Le pudram cu zahar si le servim langa o cana cu lapte. Fursecuri cu scortisoara, ghimbir si caramel : ingrozitor de bune, fragede si aromate. Sa aveti pofta!
olivia says
Cu siguranta,foarte,foarte bune.
Paula Gafitescu says
Multumesc Olivia!
ral says
buna, la ce temperetura se coc fursecurile si pe ce raft al cuptorului?
mersi!