Este dificil sa vorbesti despre o prajitura fara ca sa o gusti. Insa se poate. Analizezi imaginea de ansamblu, decorurile, textura cremelor si a blatului. Chiar si conplexitatea poate sa reiasa dintr-o singura poza. Insa gustul? Cum poti sa iti dai seama de gustul unei prajituri…daca nu o chiar gusti? Ai putea sa-ti amintesti aromele, texturile incercate cu alte ocazii si sa le combini in asa fel incat sa ajungi cat mai aproape de ceea ce vezi in poze. Dar cred ca, totusi, mai simplu ar fi sa te pui pe treaba si sa incerci aceasta minunata prajitura cu ciocolata si mousse de mure cu frisca, pentru a-i afla gustul delicat si plin de arome. O poza poate sa spuna multe despre prajitura, insa ne dam seama de ce inseamna ea cu adevarat doar in momentul in care o degustam. Si sigur nu vom regreta!
Blat
3 oua mari
2 linguri faina
2 linguri faina de migdale
3 linguri zahar
50 gr unt
50 gr ciocolata neagra
1 praf sare
Crema ciocolata
150 gr ciocolata neagra
150 ml smantana pt frisca
dulceata de mure
Mousse mure si frisca
400 ml smantana pentru frisca + 2 linguri zahar pudra
150 gr dulceata de mure
100 ml apa
2 foi gelatina
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 16
Blat. Topim ciocolata cu untul la foc mic. Cand amestecul e omagen oprim focul si il lasam la racit. Adaugam faina si faina de migdale apoi amestecam.
Ouale le batem spuma tare impreuna cu sarea si zaharul, pana cand isi tripleaza volumul. Incorporam ouale usor in crema de ciocolata, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30cm. Turnam compozitia in tava apoi nivelam. Coacem blatul timp de 20-25 de minute pana cand trece testul cu scobitoarea. Il scoatem apoi pe un gratar la racit.
Cand blatul e rece complet il taiem in doua bucati.
Crema de ciocolata. Aducem smantana la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Lasam doua minute la odihnit apoi amestecam bine. Lasam crema la racorit.
Mousse de mure. Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Dulceata de mure o amestecam cu apa si o fierbem 2-3 minute. Oprim focul si adaugam gelatina scursa, apoi amestecam bine.
Smantana pentru frisca o batem spuma bat impreuna cu zaharul vanilat. Jumatate din compozitie o vom amesteca cu crema de mure ( racita ). Cealalta o pastram alba si stralucitoare.
Asamblare. Punem un blat inapoi in tava in care s-a copt. Ungem blatul cu dulceata de mure. Adaugam crema de ciocolata si apoi celalalt blat. Deasupra vom alterna cele doua creme: de mure si frisca simpla.
Ornam prajitura cu ciocolata si o feliem dupa preferinta. Sa aveti pofta!
anca says
Arata fabulos, trebuie incercata. Am o intrebare, pot sa inlocuiesc faina de migdale cu faina obisnuita, sotul meu are o problema legata de migdale; si daca da, in aceeasi proportie?
Iti multumesc
Paula Gafitescu says
Buna Anca, ai putea sa o inlocuiesti cu faina normala insa in loc de 2 linguri de faina de migdale sa pui o lingura cu varf de faina normala. Zi frumoasa!
anca says
Multumesc din suflet, Paula. Revin cu impresii si cu poze.
Cu drag,
andreea says
Paula, imi zici te rog cum ai pus frisca asa frumos in valuri? Si ce tava folosesti, ce dimensiune? Multumesc, de abia astept sa o fac/ mananc!
Paula Gafitescu says
Andreea, am ornat biscuitii cu posul. Am folosit un dui cu varf mare, rotund, de 1cm.
Prajitura aceasta este destul de mica. Am copt blatul intr-o tava de 20/30, dar prajitura finala este doar de 15/20 cm dimensiuni. Seara frumoasa!
Capcana Insecte says
Mi-a lasat gura apa! Se pot folosi fructe proaspete pentru mousse? Nu am deloc dulceata in casa
Paula Gafitescu says
Da, se pot folosi, insa trebuie putin fierte pentru a se evapora lichidul din ele. Binenteles se vor fierbe cu putin zahar pentru a nu fi foarte acre