Prajitura magica cu unt noisette este o prajitura care se face destul de simplu. Totul porneste de o compoztie clasica de unt, lapte, oua si faina. Insa partea frumoasa la aceasta prajitura este ca in timpul coacerii se produce un fel de magie – probabil de aici ii vine si numele. Compozitia clasica si omogena se transforma, se separa si devine o prajitura minunata cu trei straturi diferite. Blat, o crema aerata si o crema densa. Daca ii mai adaugam si cateva arome devine o prajitura de invidiat, de pus pe masa de sarbatoare. Asa cum este aceasta prajitura magica cu unt noisette.
Untul noissete nu este altceva decat unt clarificat, usor rumenit – cat sa capete o culoare aurie. Acest unt noisette da un plus de culoare prajiturii si un gust minunat de caramel. Gustul de caramel este plusat si de zaharul brun pe care l-am folosit in compozitie. Cu un strop de extract de vanilie aroma este desarvarsita. Textura minunata iar prajitura magica!
Ingrediente
4 oua mari
1 praf sare
1 lgta extract vanilie
125 gr zahar brun
125 gr unt
120 gr faina
500 ml lapte
Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 50 min. Nr portii: 16
Punem untul pe foc mic. Din momentul in care incepe sa fiartba il mai lasam 5-10 minute pana cand devine auriu si se vad resturi maronii pe fundul cratitei. Oprim focul si punem untul la strecurat printr-o sita deasa. Il lasam la racit.
Laptele il incalzim usor. Il amestecam cu extractul de vanilie. Galbenusurile le mixam cu zaharul. Trebuie sa isi tripleze volumul, cel putin. Adaugam faina si untul topit si mixam usor. Laptele caldut il punem treptat, mixand in continuare. Vom obtine o compozitie destul de lichida.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Incorporam albusurile cu o spatula in restul compizitiei. Amestecam usor. Nu exageram cu amestecarea chiar daca nu o sa rezulte o compozitie foarte omogena.
Preincalzim cuptorul la 160 de grade. Tapetam cu unt o tava neaderenta de 24/24 cm dimensiuni. Turnam compozitia in tava. Coacem prajitura timp de 45-50 de minute, pana cand se rumeneste frumos.
Lasam prajitura la racit in tava pentru 1-2 ore apoi putem sa o feliem in cuburi delicioase. Pudram c zahar si servim cu pofta. Enjoy!
Sursa: http://www.jocooks.com/bakery/cakes/butterscotch-magic-cake/
Claudia V says
Ah.. ti-a iesit perfecta!
Am sa incerc si eu varianta cu beurre noisette ca tot aud de el in ultima vreme.
Andreea says
Dar cum a iesit in 3 straturi?
Paula Gafitescu says
Andreea, asa iese ea. Nu trebuie sa-i faci nimic, doar sa amesteci ingredientele conform retetei. Cele 3 straturi vor aparea dupa coacere.