Entremet cu ciocolata si praline – un nume care suna sofisticat, dar care de fapt nu inseamna decat o prajitura delicioasa in mai multe straturi cu arome felurite. Principala componenta a acestei prajituri este ciocolata. Ciocolata o defineste si o face sa fie atat de buna. Alaturi de ciocolata am adaugat si un ingredient nou, si anume praline. Ce este praline? Este un produs fratuzesc. O crema ( ca sa ii zicem asa ) obtinuta din alune caramelizate. Despre praline v-am vorbit si la reteta de Paris Brest – reteta care m-a cucerit si m-a determinat sa folosesc acest ingredient magic si la aceat entremet cu ciocolata si praline. Completeaza ciocolata intr-un mod elegant. Face ca prajitura sa fie matasoasa, onctuoasa…cremoasa.
Blatul are si el un ingredient aparte: tonka. Tonka este o pastaie mica si negricioasa dar puternic aromata. Aduce ceva cu amaretto ( lichiorul de migdale ) insa aroma este mai delicata. Parca e o combinatie de amaretto cu vanilie. Este ceva special. Ca si prajitura intreaga de altfel.
Am incercat sa ma abtin de la prajituri o perioada. Nu am reusit. Am revenit cu aceasta minunatie. Este ceva de nerefuzat. Eu am mancat prea multe portii, nu va pot spune cate….Concluzia? O sa mai fac. Cat de curand, mai ales ca se apropie o sarbatoare mare iar cei dragi cu siguranta vor dori delicatesuri.
Blat
3 oua
3 linguri zahar
100 gr unt
100 gr ciocolata neagra
50 gr faina
50 gr alune macinate
1 praf de sare
1 pastaie tonka
1/2 lingurita praf de copt
2 linguri lapte
Crema ciocolata
200 gr ciocolata
250 ml smantana pt frisca + 1 foaie gelatina
Crema vanilie cu praline
200 ml lapte
3 galbenusuri
50 gr zahar
3 linguri rase amidon
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
100 gr praline ( reteta aici )
1 foaie gelatina
Decor
300 ml smantana pt frisca
1 lingura zahar vani
100 gr ciocolata neagra
Timp de preparare: 2 ore Timp de coacere: 25 min. Nr portii: 12-16
Blat. Zdrobim pastaia de tonka in mojar. O amestecam cu faina, alunele macinate, praful de copt si sarea.
Ciocolata o topim la bain marie impreuna cu untul si laptele. Lasam crema la racit. Ouale le mixam cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul si devin ca o spuma. Adaugam ciocolata si amestecam usor. Rasturnam peste crema si ingredientele uscate. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu si tapetam cu hartie de copt o tava de dimensiuni 20/30 cm . Turnam compozitia in tava si nivelam. Coacem prajitura timp de 20-25 de minute. O scoatem pe un gratar la racit.
Crema de ciocolata. Punem gelatina la hidratat in apa rece. Smantana o aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine dupa 2 minute. Adaugam si gelatina. Omogenizam crema apoi o lasam la racit timp de jumatate de ora.
Intindem crema peste blatul de ciocolata. Dam la rece.
Crema de vanilie. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu un praf de sare si cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita de oua peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa. Oprim focul si amestecam din cand in cand in crema. Adaugam extractul de vanilie.
Gelatina o punem la hidratat. Dupa 5 minute o adaugam in crema calduta si amestecam bine.
Acoperim crema cu o folie alimentara. O dam la rece. Cand crema e racita adaugam 100 gr praline si omogenizam. O punem peste crema de ciocolata. Nivelam cu o spatula si dam din nou prajitura la rece.
Decor. Topim ciocolata neagra la bain marie. O intindem pe hartie de copt sau folie acetat si o lasam la racit. Cand e aproape tare o taiem in dreptunghiuri. Punem ciocolata la rece pentru a se intari complet.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingura zahar vaniliat. Ne oprim cand obtinem o spuma ferma si aerata. Ornam prajitura cu frisca obtinuta.
Taiem prajitura in felii dretunghiulare si fiecare felie o acoperim cu o bucata de ciocolata. Decoram cu bombonele de ciocolata. Servim cu pofta un minunat entremet cu ciocolata si praline!
Mica says
mai rar un asa talent!!!!
Te felicit si multumesc pentru ce impartasesti cu noi!!!
Paula Gafitescu says
Mica, iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase!
Maria Udrea says
Ce minunatie ai mai facut aici!
Arata demential!
M-ai facut sa salivez de la primele ore! <3
Paula Gafitescu says
Multumesc mult Meri, chiar e delicioasa prajitura asta! Pupici
Mia Roman says
Crema de ciocolataa se mixează după răcire,înainte de a o pune peste blat?
Paula Gafitescu says
Buna Mia. Crema de ciocolata nu se mixeaza. Doar se lasa la racit apoi se pune pe blat.
Irina says
Buna, as vrea sa fac aceasta prăjitură sub forma de tort cu diametrul 24-26 cm. Ar trebui sa dublez cantitățile? Multumesc.
Paula Gafitescu says
Buna Irina, nu trebuie dublate cantitatile. iti vor ajunge perfect pentru tort. Daca il doresti in strat dublu, atunci da.
Laura Vatui-Coltuc says
Aceasta prajitura s-a transformat in torul de ziua mea si in tortul de revelion. Ceva deosebit si nemaipomenit. Sa nu inchizi blogul niciodata:p!
Tabita says
Buna Paula.
Daca nu gasesc foi de gelatina, cate grame ar trebui sa folosesc.
Oare nu are merge fara gelatina? Ar fi prea moale?
Multumesc!
Paula Gafitescu says
Buna Tabita. 1 foaie gelatina este aproximativ 2 grame gelatina pudra. La crema de ciocolata ar merge si fara gelatina, daca folosesti ciocolata cu peste 70% cacao. La crema de vanilie nu recomand scoaterea gelatinei.
Tabita says
Multumesc frumos! Abia astept sa incerc reteta.