Savarine cu cimbru si roscove. Cu totii stim de savarine, acel desert simplu, foarte insiropat, dar grozav de gustos. Dar cum sunt oare acele savarine cu cimbru si roscove? Poate unii ar fi speriati de astfel de combinatii, insa cu siguranta unii ar fi foarte tentati sa deguste aceste savarine si sa se lase surprinsi de o combinatie indrazneata de arome. Iar acestia din urma ar fi cu adevarat placut surprinsi. Pentru ca fiecare aroma folosita in aceasta reteta lasa o nota subtila, iar intregul este foarte delicat si aromat exact atat cat trebuie. Deci va poftesc la savarine cu sirop de cimbru si roscove, un deliciu inedit care ne surprinde placut la fiecare inghititura.
Savarine
250 gr faina
15 gr drojdie proaspata
60 ml lapte
1 lingura zahar
1 praf sare
3 oua medii
100 gr unt moale
Sirop
500 ml apa
150 gr zahar
1 lingura pasta de roscove
2 crengute cimbru
coaja rasa de lamaie
1 pastaie de vanilie
Crema
250 ml smantana pentru frisca
2 linguri suc de lamaie
1 lingura zahar vaniliat
Timp de preparare: 1 ora Timp de asteptare: 1 ora Timp de coacere: 20 min. Nr portii: 12
Mai intai pregatim aluatul. Punem laptele pe foc si il incalzim putin. Atentie, nu trebuie sa fie foarte cald. Adaugam zaharul si drojdia. Amestecam bine. Deasupra punem 30 de grame de faina, amestecam din nou. Acoperim maiaua si o lasam 20 de minute la odihnit.
Untul il scoatem din frigider si il punem in loc caldut. Ouale le batem usor cu un praf de sare. Punem faina ramasa in bolul de la mixer. Incepem sa framantam la viteza mica. Adaugam maiaua si ouale. Framantam timp de 3 minute, pana la omogenizare. Adaugam untul taiat cubulete si omogenizam. Continuam framantarea pentru inca 10 minute, pana cand aluatul devine lucios si uniform.
Acoprim aluatul cu un prosop si il lasam la dospit intr-un loc caldut, timp de 45 de minute.
In acest timp pregatim siropul. Punem apa pe foc impreuna cu zaharul. Amestecam bine pana cand zaharulĀ se topeste. Adaugam fasii din coaja de lamaie ( spalata bine inainte ) apoi 2 crengute ( ramurele de fapt ) de cimbru. Punem o lingura plina de pasta de roscove si omogenizam. Lasam siropul la fiert timp de 10 minute. Pe urma il lasam deoparte la racorit.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, il apasam ca sa-i scoatem aerul. Il punem intr-un pos cu varful mare, rotund. PosamĀ aluat in forme de briose. Nivelam frumos la suprafata si il lasam din nou la dospit timp de 20 de minute.
Preincalzim cuptorul la foc mediu ( 180 grade ). Coacem aluatul de savarine timp de 15-20 de minute, pana cand se rumeneste frumos. Scoatem savarinele la racit pe un gratar.
Dupa ce s-au racit complet, le scufundam pe rand in siropul nostru aromat. Le lasam 2-3 minute pentru a absorbi cat mai mult sirop. Le punem pe o farfurie cu partea de jos in sus.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu zaharul vaniliat. Cand e aproape gata adaugam sucul de lamaie si mai mai mixam usor. Punem frisca intr-un pos si decoram savarinele dupa plac. Le dam la rece sau le putem servi imediat. Este preferabil sa fie mancate in cel mult 2 zile.
Servim alaturi de fructe confiate, sau din compot. Enjoy!
Desertul este cu siguranta un deliciu inedit,mai greu de gasit pasta de roscove.
Se pare ca am avut aceleasi pofte zilele astea. Ca si mie doar la savarine mi-a fost gandul
Am facut varianta clasica dar cred ca interesante sunt si asa cu pasta de roscove desi nu stiu unde se poate gasi…