Aceste placinte sunt un adevarat deliciu, toti ai casei am fost incantati si am savurat intens fiecare inghititura. Este o nou reteta frantuzeasca inspirata din cartea ‘Pastry’ a lui Michel Roux, carte de care eu sunt super multumita. Nu am respectat eu reteta de acolo dar am retinut partea cu puiul si legumele care s-au combinat pentru a da nastere unei placinte super bune, fara nicio exagerare.
Aluatul e facut tot dupa o tehnica de acolo, si daaa…stiu ca am mai promis ca o sa v-o arat, dar inca n-am facut-o…rusine sa-mi fie 😛 Dar n-au intrat zilele in sac ( cel putin sper ) si o vina si momentul ala cand o sa vin cu tema facuta ca sa va prezint aluatul frantuzesc – classic puff pastry cum se numeste el – folosit pentru reteta asta, si nu numai.
Ingrediente
400 gr classic puff pastry
600 gr piept de pui
2 morcovi
2 ardei grasi
2 cepe medii
150 gr brocolli proaspat
2 rosii
1/2 pahar vin
50 gr unt
sare piper dupa gust
1/2 lingurita oregano
1 lingura faina
Pentru uns
1 ou – 2 linguri smantana
Am folosit aluatul frantuzesc ramas de la somonul in crusta,ceea ce mi-a ramas dintr-o portie de aluat facut in casa, dar se poate folosi si foietaj gata cumparat, sau facut in casa dupa tehnica pe care o stie fiecare.
Punem la fiert morcovii si brocolli in apa cu sare, fierbem pentru 15 minute, le scurgem, fara sa aruncam apa in care au fiert, si le lasam deoparte.
Cepele le curatam si tocam marunt. Ardeiul il spalam si-l taiem cubulete. Rosiile, dragele de ele le taiem cuburi de asemenea.
Untul il topim intr-o tigaie mai mare, adaugam ceapa si ardeiul si le lasam la calit 2-3 minute. Punem si rosiile, si mai lasam pe foc inca 2-3 minute. Pieptul de pui il taiem cubulete si-l adaugam in tigaie, lasam amestecul pe foc 5 minute, dupa care adaugam vinul si mai lasam 15 minute la fiert.
Morcovul il taiem marunt, desfacem buchetele mici de brocolli si le punem in tigaie, adaugam 1/4 pahar de apa in care au fiert, o lingura de faina, o jumatate de lingurita de oregano si mai lasam 5 minute pe foc pana se leaga compozitia.
Partea cea mai grea a trecut, urmeaza partea distractiva…ca doar nu se termina reteta asa banal.
Ungem 4 forme termorezistente cu unt, ale mele au avut 14cm diametru. Aluatul frantuzesc il intindem intr-o foaie subtire de 0.5mm. Decupam cercuri de diametru mai mare decat formele, le punem in forma astfel incat sa ne ajunga si pe margini. Repartizam in mod egal compozitia de pui cu legume. Deasupra punem un capacel de aluat, apasam bine pe margini ca sa-l inchidem ca pentru o placinta, si ungem cu amestecul facut din ou si smantana. Mie mi-a mai ramas putin aluat si m-am jucat facand mici modele pe care le-am pus deasupra placintelor.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute, pana cand vedem ca sunt bronzate frumos de deasupra. Le scoatam pe un gratar, si musai sa asteptam 10 minute sa se raceasca, pentru ca placinta asta frige rau, nu gluma…dar sa nu intrebat de unde stiu.
Stiu ca pare putin complicata treaba asta, dar nu e o reteta care sa o faci in orice zi, ci este una de zile mari, iar daca vreti sa va impresionati musafirii, e o alegerea potrivita. Daca inca nu sunteti convinsi atunci va invit la masa!
Pofta buna!
Fuat Gencal says
Ellerinize sağlık, Çok güzel ve leziz görünüyor.
Saygılar..
catkitchen says
Ce frumos arata !!!! Si eu am vrut sa fac ieri o placinta cu carne de pui , insa nu am mai apucat !!
DiaMar bucataria galbena says
Nemaipomenit arata.Te pup!
Top Cuisine avec Lavi says
Ce bine arata! O sa fur si eu reteta!
mirela says
Arata tare bine,iar gustul,,,,,delicios!!!
Daniela says
Ce frumoasa e papita si micutele vase… Eu vin cu broccoli ca am proaspeti in gradina, doar daca promiti ca mai faci o portie si pentru o musafiri care se autoinvita la masa… Pupici !!!
Cristina says
Yammy, ce pofta mi-ai facut!!!
Ancuta says
Vaaaiiiii, ce pofta mi-ai facut cu reteta asta. Dar eu vreau si reteta de aluat frantuzesc 😀
Mare Maria says
Felicitari! Este minunata placinta:)!
Delicious Flavours says
Foarte apetisant, dar cu asa o prezentare frumoasa cum sa nu fie…
Pupici
Alice says
wow! cat de frumos!!!
Alina Rhapsody says
Arata perfect! Deja simt aromele care se imbina de minune =P~
Mihaela Mihalache says
arata divin, imi place mult! Pupici
Fancy Cake says
Cat de faine sunt!
Angelica says
Vreau si io !Arata asa de fain:-)
Tare mult bunatati ai postat.
Te pup cu drag;-)
Poliana says
Fuat, teşekkürler!
Poliana says
Magda, faci in alta zi 😉 Pup
Poliana says
Diamar, ma bucur tare mult ca-ti place! Pupici
Poliana says
lavi, chiar ma bucur ca vrei s-o ‘furi’ Pup!
Poliana says
Mirela, ma bucur mult ca-ti place! Pupicei
Poliana says
Ce fain!! Promit sa fac, mai ales daca aduci brocolli proaspat din gradina ta! Pup
Rocsy Ciobanu says
MMmmm acum as savura si eu..Bravo!
Poliana says
Cristina, ma bucur :P…sau sa nu ma bucur? Pup
Poliana says
Ancuta, tu vrei sa ma pui la treaba, nu? 😛 Dar promit sa o fac 😉 Pup
Poliana says
Maria, multumesc! :*
Poliana says
Angela, ma bucur mult ca-ti plACE! Pup
Poliana says
Alice, multumesc! :*
Poliana says
Alina, ma bucur ca-ti plac 😉 Pup
Poliana says
Medi, ma bucur ca-ti plac! Pup
Poliana says
Elena, multumesc!!
Poliana says
Angelica ma bucur mult ca-ti plac. Te pup!
Poliana says
Rocsi…si eu, dar nu mai am 😛 Pupici
Calin says
Arata mult mai bine decat echivalentul ei servita la Irish Pub. Felicitari.
Paula Gafitescu says
Calin, multumesc!! Ma bucur ca aud asa ceva 😉