Inghetataaaaaaa!! O ador!! Iar cand este cald afara, ca si acum, parca nu-mi doresc altceva sa mananc decat inghetata. De care? De toate felurile daca s-ar putea…numai sa am loc sa o depozitez in congelator :))) Si nu am, dar totusi cred ca e mai bine asa…altfel probabil as exploda de la prea multa inghetata 😀
Â
Ce am facut aici? Simplu, am pornit de la o inghetata de vanilie, am combinat o parte cu ciocolata, o parte cu cirese si mi-a iesit acest tort de inghetata cu cirese, vanilie si ciocolata, un tort delicios cu un trio de arome.
Ingrediente
3 galbenusuri
200 ml lapte
150 gr zahar
2 linguri crema de whisky
1 lingurita extract de vanilie
100 gr ciocolata neagra
100 ml smantana grasa
400 ml smantana
200 ml iaurt gras + 2 linguri zahar
400 gr cirese
Punem laptele pe foc. Galbenusurile le frecam cu zaharul pana se deschid la culoare. Cand laptele e fierbinte turnam 2-3 linguri peste galbenusuri si amestecam energic. Apoi procedam invers punem galbenusurile peste laptele ramas pe foc. Timp de aproximativ 10 minute vom lasa compozitia pe foc mic amestecand continuu. Compozitia se va ingrosa usor, dar nu va fi chiar ca o crema. Stingem focul si punem compozitia la rece, eventual intr-un vas mai incapator cu apa rece de la frigider pentru a se raci mai repede. Daca procedati asa aveti grija ca nu cumva apa sa intre in crema 

Â
Ciocolata o punem pe foc impreuna cu smantana (cei 100 ml) si o lasam pana cand se topeste complet. Oprim focul si peste ciocolata turnam aproximativ 1/3 din crema de galbenusuri. Dam la rece si crema de ciocolata.
Â
Cei 400 ml smantana ii mixam impreuna cu iaurtul si cele doua linguri de zahar pana cand obtinem o compozitie spumoasa – nu trebuie sa fie o frisca batuta bat, pentru inghetata nu e chiar necesar. Dam frisca la rece.
Ciresele le spalam bine si la jumatate din ele le scoatem samburii, restul le pastram pentru decor.
Din ciresele fara samburi luam jumatate si le punem in blender, iar cealalta jumatate o taiem in bucati mai mici.
Scoatem smantana de la rece si o amestecam cu crema de galbenusuri racita. Impartim compozitia in doua.
In prima din ele punem extractul de vanilie si crema de whisky iar in a doua punem ciresele si piureul de cirese apoi omogenizam.
Â
Pregatim o forma de chec de 1 litru. O tapetam cu folie alimentara. La baza punem crema de ciocolata. Peste crema de ciocolata punem o foaie de napolitana. Urmeaza crema de vanilie, alta foaie de napolitana si peste turnam compozitia de cirese. La final punem inca o foaie de napolitana si apoi acoperim cu folie alimentara si dam la congelator pentru minim 5 ore.
Â
In momentul servirii va trebui sa o scoatem cu aproximativ jumatate de ora din congelator apoi o putem rasturna pe un platou. Decoram cu cirese proaspete ( eu am mai pus mini marshmallows 😛 ) apoi o putem portiona dupa preferinta.
Enjoy!
Arata bine. Felicitari!
Eva, iti multumesc pentru aprecieri si pentru vizita!
Dau la schimb din inghetata mea, cu o feliuta din tortuletul tau. Delicios si frumos ! Pupici !
Daniela, gata…batem palma!! Multumesc si te pup!
Arata foarte,foarte bine!Daca sunteti draguts sa-mi spuneti ce fel de smantana este necesara?multumesc
Chris multumesc frumos! Eu am folosit smantana grasa de tara, dar se mai poate folosi smantana de separator luata din piata de la raionul lactate, sau se poate folosi chiar smantana pentru frisca (din cutie), insa va trebui mixata putin mai mult pana capata consistenta.
O zi frumoasa!
De 3 ori wow! Super, ca de obicei!
Laura draga iti multumesc frumos! :*
abia astept sa o incerc.mersi de reteta.esti grozava
Irina, ma bucur mult ca-ti place! Pupici
arata demential l-am trimis pe sot la cuparaturi , mai tarziu o fac …
Naty, super!! Ma bucur ca-ti place. Sa stii ca este tare buna, abia astept sa ajung acasa sa mai savurez o portie 😀
Arata super fain , mi-ar prinde bine o portie acum
arata minunat! felicitari 😉
Arata foarte bine inghetata, pe mine m-au racorit pozele
Excelent arata! Si mie imi place foarte mult inghetata, de orice fel. Trioul acesta de arome este foarte imbietor.
Woauuu,ce bunatate!!!!Vin sa ma racoresc si eu!!!pup!!
Ma multumeam si cu o singura aroma si ceva fructe dar asa festin nu refuz.
MMmmm ce bine arata!!! O portie vreau si eu!!! Pupici!!
Grozava. Atat de putin gramaj si atat de multa inghetata? ..Woaw….jos palaria
super bun, aratos si racoritor tortuletul tau! clar voi face si eu!
Arata excelent!!!
Arata minunat!!!! Am furta reteta!
ce racoritor!!! cirese…im…preferatele meleee!!
Arata excelent iar de gust sunt sigura ca e perfect! Vreau si eu, portie dubla
Aoleu, ce bunatate! Ce bine arata ciresele acelea in stratul de jos!
arata senzational!!! pupici
in crema de ciocolata nu mai adaugam si din frisca batuta cu iaurt?