Prajitura cu mousse de branza si bergamota, este o prajitura destul de simpla desi numele poate pare putin sofisticat. Prajitura in sine este un fel de brownie, cu multa crema si o aroma delicioasa, de bergamota.
Bergamota, ce este ea de fapt? Bergamota este un fruct citric, asemanator portocalei, dar de culoare verde. Bergamota este cunoscuta pentru arome ei minunata, care este folosiyta atat in industria cosmetica, cat si in cea alimentara. Folosita in prajituri, le confera acestora o aroma interesanta, usor amaruie, de aceea se recomanda a se folosi in cantitati mici. Merge perfect cu ciocolata pentru ca ii scoate in evidenta gustul intens. Va invit sa incercati aceasta combinatie intr-o prajitura simpla si eleganta: prajitura cu mousse de branza si bergamota…si da, ciocolata!
Blat brownie
100 gr ciocolata neagra
100 gr unt
3 oua medii
100 gr zahar
60 gr faina
1 praf sare
Crema caramel
70 gr zahar
70 gr alune de padure
50 gr unt
50 gr smantana dulce
Mousse de branza
200 gr crema de branza
2 linguri suc de lamaie
100 ml lapte
6 gr gelatina
300 gr smantana pentru frisca
70 gr zahar pudra
1 lingurita extract de vanilie
4-5 picaturi extract bergamota
Glazura de ciocolata
100 gr ciocolata neagra/lapte
100 ml lapte
3 gr gelatina
Blat. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam cu hartie de copt o tava de 20/30 cm dimensiuni.
Punem untul si ciocolata intr-o cratita pe foc mic. Adaugam zaharul si amestecam pana cand obtinem un amestec omogen. Luam de pe foc.
Adaugam ouale, cate unul pe rand, si amestecam bine. Incoroporam usor si faina. Punem compozitia in tava si nivelam. Coacem blatul timp de 20-22 de minute. Scoatem tava pe un gratar si lasam blatul la racit in tava.
Mousse de branza. Punem laptele intr-o cratita pe foc mic. Gelatina o punem la hidratat in apa rece, in 3 linguri. Cand laptele e cald oprim focul, adaugam gelatina si amestecam bine.
Peste lapte punem crema de branza, zaharul pudra si zeama de lamaie. Amestecam bine. Adaugam extractul de vanilie si esenta de bergamota. Dam crema la rece.
Smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita de zahar vaniliat. Cand devine pufoasa oprim mixerul. Incorporam frisca in crema de branza cu miscari de jos in sus.
Blatul il scoatem din tava, si daca este cazul, nivelam partea de sus. Punem blatul inapoi in tava. Adaugam crema de branza, nivelam. Dam prajitura la rece pentru 2-3 ore.
Crema caramel. Punem zaharul pe foc impreuna cu 2 linguri de apa. Lasam pe foc mediu pana cand incepe sa fiarba. Marim usor focul si lasam sa se caramelizeze. Cand obtinem un caramel, adaugam smantama si amestecam energic. Adaugam si untul si omogenizam. Peste caramel punem alune de padure, tocate marunt.
Punem crema caramel ( racita ) peste mousse-ul de branza din tava. Dam din nou prajitura la rece.
Glazura de ciocolata. Glazura aceasta este ca si o crema fina de ciocolata. Laptele il punem pe foc si il aducem aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece. Dupa 5 minute o adaugam peste crema de ciocolata. Amestecam bine.
Turnam glazura de ciocolata. Nivelam cu o spatula si dam din nou prajitura la rece pentru 2 ore. O feliam cu ajutorul unui cutit cu taisul cald. Ornam cu alune de padure si inimioare de ciocolata. O servim cu pofta. Enjoy!