Mini pavlova cu cirese este un desert foarte dragut, delicat si aromat. Asa cum bine stiti, Pavlova este o prajitura formata dintr-o bezea dulce, crocanta la exterior dar cu interiorul moale. Prajitura e completata de o crema mai putin dulce, in general o crema de vanilie. Cremele insa pot fi variate: mascarpone cu vanilie, frisca cu lamaie…sau chiar ciocolata neagra cu un strop de aroma alcoolizata – asa cum am folosit eu azi. Completarea mea la bezeaua dulce este o crema de ciocolata usor amaruie si un sos aromat de cirese cu lamaie. A iesit ceva grozav de bun, colorat si aromat. Un contrast de texturi si arome, care te incanta la fiecare imbucatura. Un deliciu!
Bezea
3 albusuri ( de la 3 oua mari )
1 praf sare
150 gr zahar alb
20 gr glucoza lichida
40 ml apa
Crema de ciocolata
250 ml lapte
3 galbenusuri
30 gr zahar
1 lingura amidon
80 gr ciocolata neagra
1 lingura coniac
Sos de cirese
300 gr cirese
50 gr zahar
50 ml apa
1 lamaie
Timp de preparare: 1 ora Timp de coacere: 1 ora Nr portii: 12
Bezea. Punem apa, glucoza si zaharul intr-o cratita mica pe foc mediu. Amestecam pentru a topi zaharul. Cand zaharul e topit complet marim putin focul si lasam sa fiarba 6-7 minute pana cand obtinem un sirop gros.
In momentul in care siropul incepe sa fiarba incepem sa mixam albusurile cu un praf de sare pana cand se transforma intr-o spuma ferma. Cand siropul de zahar e gata oprim focul. Turnam siropul incet peste albusurile pe care le batem in continuare la viteza mare. Batem albusurile timp de aproximativ 10 minute pana cand ajung la temperatura camerei iar bezeua se ingroasa si devine lucioasa.
Preincalzim cuptorul la 100 grade. Pregatim tava mare de la cuptor cu hartie de copt. Punem bezeaua intr-un pos cu varf mare/stelat. Facem turnulete din bezea. Dam tava la cuptor si coacem bezeaua pentru o ora.
Crema de ciocolata. Punem laptele pe foc impreuna cu zaharul. Galbenusurile le amestecam separat cu amidonul. Cand laptele e fierbinte turnam cateva linguri de lapte peste galbenusuri si amestecam bine. Rasturnam compozita peste laptele din oala si punem crema pe foc mediu. Amestecam continuu pana cand crema incepe sa fiarba si se ingroasa.
Luam crema de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam bine apoi incorporam si coniacul. Lasam crema la racit, amestecand din cand in cand pentru a nu face crusta.
Sos de cirese. Spalam ciresele si indepartam coditele si samburii. Le punem intr-o oala cu fundul gros impreuna cu zeama de la o lamaie, zaharul si apa. Punem oala pe foc mediu si lasam la fiert timp de 15-20 de minute, pana cand scade lichidul si se ingroasa.
Asamblare. Punem crema de ciocolata in centrul fiecarui turnulet. Deasupra punem sosul de cirese si servim imediat. Pofta buna!